Elektrisch rijden is sowieso goed

Hier wordt een hardnekkig fabeltje ontkracht.

Sceptici roepen wel eens dat het opwekken van de stroom voor een elektrische auto, die elders plaatsvindt, net zo verontreinigend is, als de vervuiling van de fossiele brandstof van een traditionele auto.

Dit is niet waar. Elektrische auto’s springen veel efficiënter om met energie. Een traditionele auto zet de brandstof vooral om in nutteloze warmte en een beetje beweging, terwijl een elektrische auto vooral beweegt en niet veel verwarmt!

En zelfs als deze stroom is opgewekt met kolen of gas, is de CO2 uitstoot van een elektrische auto door de bank genomen de helft tot een derde van een vergelijkbare auto met verbrandingsmotor. (Bron).

Elektrisch rijden is dus sowieso al goed. En als de stroom groen is, (denk aan wind- of zonneënergie), dan is deze opgewekt zonder enig effect op de hulpbronnen van de aarde. Dat is de beste optie. Dáár moeten we met z’n allen naar toe…!

Dit verhaal sluit goed aan op deze pagina en gaat er dieper op in.

Elektrisch is sowieso beter...

(Voor de technici: De energie in een volle LEAF-accu (24 kWh) komt overeen met de energie-inhoud van 2,7 liter benzine. Je zou dus kunnen zeggen dat de LEAF even zuinig rijdt als een auto die 1 op 55 haalt. Maar dan moet je wel grijze stroom tanken, anders is ie nog veel zuiniger!).