De conclusies

We zijn terug in Den Haag, het is tijd voor conclusies.

Electric Vehicle to France was een groot succes! Het is goed mogelijk, innoverend en verrassend om anno 2012 met een EV op vakantie te gaan.

  • Het ging prima, want de elektrische auto geeft betrouwbaar aan hoeveel kilometers er nog in de accu zitten en dus kan je heel nauwkeurig plannen.
  • Het is nog altijd innoverend. We zijn in 3 weken alles bij elkaar 1 (lees: één) andere elektrische auto tegengekomen. Dat was wel even een eyeopener voor ons. Het is nog heel nieuw.
  • Verrassend is het, omdat je de kortste route kiest. Je rijdt uitsluitend secundair, en vaak maar 60 km/h. Dan kom je verder, maar bovenal: Je komt op plaatsen waar je normaal nooit zou komen! En dat maakte deze trip tot een unieke ervaring.

Range anxiety
Over de angst om leeg langs de weg stil komen te staan kunnen we kort zijn. Onzin. We deden het zo:

  • Eerst rijden we zo’n 120 km (65%) van de accu leeg.
  • Met nog zo’n 60 km over, belden we vooruit naar een slaapplek om te vragen of er plaats was. (Vragen naar stroom was altijd ondergeschikt, want die is er altijd wel. Wel vragen natuurlijk, want als je niet naast de deur kan parkeren, wordt het wat moeilijker).
  • Met het doel voor ogen in de navigatie, zie je precies of je het haalt of niet. Punt uit. Geen angst. En je belt natuurlijk naar een plek die je haalt. Simpel.

In Nederland is het allemaal nog veel makkelijker. Hier zijn Snelladers. Veel snelladers. Met een pasje, maar vaak ook gratis. Ja, je bent 20 minuten bezig om ‘m vol te gooien, en dat is nou net de charme van het elektrisch rijden: Het gaat allemaal niet zo gehaast!

Vergelijking met vorig jaar
Vorig jaar deden we hetzelfde maar dan naar Italie, Toscane. Dat was 500 km verder en ook het landschap, de landen en talen waren afwisselender. Maar dit jaar was niet minder mooi. Je ziet gewoon heel veel natuur vanuit een elektrische auto als je rustig over kleine weggetjes rijdt en tijd hebt om vaak te stoppen. Met een kleine 3 weken was het dit jaar ruim een week korter.

De auto
De Nissan Leaf van Trip Manager is een zeer complete en moderne auto. Er zit AC in, navigatie, usb- blue tooth- aux- en radio-muziek in. Verder een achteruitrij-camera, elektrisch inklapbare spiegels, -handrem, stoel- en stuurverwarming, cruise-control, spraakgestuurde telefoonbediening. Ook is de auto erg snel want in 10 seconden zit je al aan 100. En erg comfortabel, want dat gebeurt in één versnelling! En ook het afremmen gaat met die zelfde ene versnelling, heel geleidelijk. Uiteraard is de auto stil en ook schoon. Onderhoud? De banden en de ruitenwisservloeistof!

Het milieu
Mijn vrouw, dochter en hadden alle drie een doorslaggevende reden om voor elektrisch te kiezen. Voor mijn vrouw is het de rust en het milieu, voor onze dochter is het ook de rust en dan vooral dat ze niet wagenziek wordt in de e-auto. Voor mij is het vooral het milieu.

Het milieu heeft minder geleden door onze keuze, om 3 redenen:

  • Om onze range te extenden heb ik zeer zuinig en efficiënt gereden. Zo min mogelijk snelheidswisselingen, en langzaam accelereren, geen hoge snelheden. Met een vergelijkbare fossiele auto zou je dan ook al zuinig en dus schoon scoren.
  • Een elektrische auto springt zeer efficiënt met de energie om. Waar een fossiele auto voornamelijk warmte maakt, denk aan “radiator”, “kokende motor” en “Niet aanraken, hij is nog heet!”, blijft een EV cool! En EV gebruikt dus sowieso minder energie.
  • Een deel van onze geconsumeerde energie is groen. Ik ken de mix van grijs (kolen, gas) en groen (wind, water, zon) niet voor de drie landen waar we reden, maar zeker is, dat een deel groen is. (En het wordt alleen maar meer. In NL nu even niet, maar dat komt wel goed).

Snelladen
België en Frankrijk: Het komt er aan, Nederland: Het is er! De installaties zijn erg duur om te plaatsen en de bedrijven die hebben leggen er alleen maar geld op toe. Maar ze doen wel waardevolle ervaring op en zullen in de toekomst de koplopers zijn in deze business. Wij ervaren de snelladers als veel gemak en veel range. In en rondom de Randstad kom je gewoon overal met een EV tegenwoordig! (En we hebben geen vaste plek hier in Den Haag, dus ’s nachts laden is er niet bij. Je kan moeilijk een verlengsnoer van 200 meter uitrollen. Daarvoor is de snellader van de ANWB in Ypenburg dus ook een oplossing). Overigens is het maken van een dekken netwerk in Frankrijk een grotere uitdaging dan in Nederland.

Pas op: Stil
Over het punt dat elektrisch auto’s geen geluid maken heb ik ook een mening: Voorop staat dat de bestuurder van de EV zich daarvan bewust moet zijn en verantwoordelijkheid moet nemen. Dit punt gaat op bij snelheden onder de 30 km/h. Daarboven gaat het geluid van menig fossiele auto al op in het geluid van de rollende banden. Dus daar is een EV geen uitzondering. Maar onder 20, op een parkeerplaats bijvoorbeeld, en zeker als er andere geluiden zijn, dan zie je dat mensen je niet zien. En dan heb je daar rekening mee te houden. Verder vind ik dat er af en toe wel wat overtrokken over gedaan wordt. Niemand klaagt toch over het feit dat je fietsen niet aan hoort komen?

Reacties
De reacties van mensen die voor het eerst in aanraking komen met de elektrisch auto. In een woord enthousiast! De meeste mensen geloven er in. “C’est l’avenir”, het is de toekomst, zeggen ze. Dat denken wij ook. De eerste vraag is meestal wat de actieradius is. 180 km vinden ze natuurlijk niet zo veel. Want ze vergelijken het met de bestaande fossiele auto’s. Maar zoals in een gesprekje met een ANWB-monteur aan het licht kwam: Hij reed elke dag 14 km op en neer naar zijn werk. Dit geldt voor 95% van de ritten in de auto: die haalt de EV op z’n sloffen. Ook een zorg die je hoort is de levensduur van de accu. 8 jaar garantie zit erop, is wat ik kan antwoorden.
Maar als ze dan een stukje meerijden, dan zie je ze glunderen, en echt onder de indruk zijn! En dat is een heel leuke ervaring! Zo stil, en vooral zo vreselijk snel! Waauw!

Dank
Tot slot willen we iedereen bedanken voor zijn of haar bijdrage aan ev2f. Martin Zevenbergen van Tripmanager voor de voordelige huur van de Nissan LEAF, Marjon voor de planten en de bezoekersparkeervergunning, mijn vader voor het huisje, überhaupt alle familieleden voor de gezelligheid en al die mensen die zeiden “Mai, c’est bon. Pas de problème” op de vraag of we mochten inprikken! Zonder hen was deze vakantie niet tot zo’n groot succes geworden! Bedankt! 🙂